Artikelen in 'Artikelen' - X
/3432.jpg
Bureau Boven / woensdag 3 augustus 2016 / Fosfor

Artikelen / multimediale longread

De terugkeer van het prikkeldraad

Het Iron Curtain Project bracht ons naar Hongarije, waar we uitzochten  hoe het toch kan dat het land dat een generatie geleden als eerste het IJzeren Gordijn afbrak, zich nu als eerste afsluit met een hek. 

We maakten een een multimediale longread over twee mannen aan de grenslinie, die zich plots in het brandpunt van de geschiedenis bevinden. Een verhaal in tekst en film over de oude en nieuwe hekken in Europa – en het prikkeldraad in ons hoofd.

/3430.jpg
Catrien Spijkerman / zaterdag 7 mei 2016 / Trouw

Artikelen / IS-strijders uit België

Moeders van jihad-zonen weten wel beter

In de inmiddels beruchte Brusselse wijk Molenbeek interviewde Catrien de dappere moeder Geraldine Henneghien. Haar 18-jarige zoon Anis vertrok als IS-strijder naar Syrië. "'Hier ben je niemand', zeiden ze tegen hem. 'Dáár ben je nodig, daar ben je belangrijk. Je gaat het Syrische volk helpen, je staat aan de basis van een nieuwe staat. Je krijgt geld, een appartement, een plek in de maatschappij.’"

/3431.jpg
Catrien Spijkerman / maandag 28 maart 2016 / Trouw

Artikelen / De Pool die zich naar boven vocht

'Ik begon met drie euro per uur'

Voor dagblad Trouw interviewde Catrien voor de serie ‘Levenslessen’ de Poolse ondernemer Kris Florek (35). Hij ontvluchtte de armoede en alcohol thuis en begon in Nederland als afwasser. Nu runt hij vier bedrijven, één daarvan verkoopt Hollandse friet in Polen. ‘Op een ochtend sprak ik mezelf toe: Als je niks doet, zal er ook niks veranderen.’

/3271.jpg
Roos Menkhorst / woensdag 16 maart 2016 / Vrij Nederland

Artikelen / Onderzoek voor Vrij Nederland

Hoe een pilotenschool opleidt tot werkloosheid

Catrien en Roos schreven een onderzoeksverhaal over de vliegopleiding CAE Oxford Aviation Academy - ook wel de oudste vliegopleiding van Nederland. Pilotenoverschot of niet, de CAE bleef onverminderd honderden studenten aannemen – à ruim een ton per student. De selectiecriteria werden versoepeld, terwijl op de arbeidsmarkt de sollicitatie-eisen steeds strenger werden. ‘Jullie zijn wandelende geldzakjes,’ aldus een instructeur.

/3244.jpg
Mira Zeehandelaar / maandag 31 augustus 2015

Artikelen / Wordt Vervolgd

'Ik voel gewoon dat mijn zoon nog leeft'

De 43 studenten in Mexico die vorig jaar na een protestactie ‘verdwenen’, zijn nog altijd niet terecht. Ze zijn ontvoerd en vermoord door een drugsbende, zegt de regering, die de zaak wil afsluiten. Maar de nabestaanden leggen zich daar niet bij neer. Omar García, een van de studenten uit de oorspronkelijke groep: ‘Politici hebben er een soapserie van gemaakt.’

/2724.jpg
Mira Zeehandelaar / dinsdag 7 juli 2015

Artikelen / De Correspondent | Iron Curtain Project

De angst voor de Russen is terug in Litouwen

Neringa Rekašiūtė (27) groeide op in een vrij en onafhankelijk Litouwen. Toch is ze bang voor Rusland. En zij niet alleen: om zich sterker te maken tegenover de Russen voerde Litouwen begin dit jaar de dienstplicht weer in. Misha Furman (67) snapt wel waar ze bang voor is. Hij groeide op in Litouwen tijdens de Sovjettijd. “‘De geschiedenis mág zich niet herhalen.”

/1832.jpg
Catrien Spijkerman / woensdag 8 april 2015 / Nieuwejournalistiek.nl

Artikelen / nieuwe journalistiek

'Ze komen in onze kranten knippen'

Voor een onderzoeksproject naar nieuwe vormen van journalistiek volgt Catrien gedurende 3 jaar de 'jonge honden'-startup Blendle, die online voor een paar cent losse krantenartikelen verkoopt. Lees hier de eerste longread over de ontstaansgeschiedenis. Over emotionele uitgevers, miljoeneninvesteerders en de branie van jongens in hoodies.

'Zou je naar Amerika willen?'
Roos Menkhorst / donderdag 27 maart 2014 / Daily Matters

Artikelen / Interview

'Zou je naar Amerika willen?'

De Spaanse regisseur Diego Quemada-Díez sprak 600 migranten voor zijn speelfilm La Jaula de Oro, de openingsfilm van Movies that Matter 2014. “Met deze film wil ik de migrant een stem geven.”

/1153.jpg
Adinda Akkermans / woensdag 26 maart 2014 / Daily Matters

Artikelen / Interview

‘Opeens was hij niet meer die idioot’

In de documentaire Last Hijack volgen Femke Wolting en Tom Pallotta een Somalische piraat. “Alle jongemannen willen met hem mee”

Zij die gaan sterven, bellen naar Meron
Catrien Spijkerman / woensdag 19 maart 2014 / Daily Matters

Artikelen / Martelkampen in de Sinaïwoestijn

Zij die gaan sterven, bellen naar Meron

In haar radioprogramma Voices of Eritrea spreekt Meron Estefanos met Eritrese vluchtelingen die gevangen zitten in martelkampen in de Sinaïwoestijn, ze wachten tot hun familie de duizenden dollars aan losgeld bij elkaar heeft gebracht. Soms lukt dat, vaak niet.

/1162.jpg
Roos Menkhorst / donderdag 30 januari 2014 / Folia & Het Parool

Artikelen / Interview

De blonde moslim

Olaf Mesman (22), tweedejaars student Politicologie aan de UvA, besloot vier maanden geleden om zich te bekeren tot de islam. Hij leest de Koran, bidt tot Allah en hij deed mee aan de Ramadan. Hij is er alleen nog lang niet: “Ik voel constant dat ik niet deug, dat ik zondig ben.”

Adinda Akkermans / donderdag 16 januari 2014 / NRC Handelsblad

Artikelen / Achtergrond

In Silicon Valley leef je in de toekomst

Bankpresident Klaas Knot roept jonge ondernemers op hier te blijven. Maar waarom zouden ze, als intussen Silicon Valley lonkt?

Catrien Spijkerman / zaterdag 4 januari 2014 / Trouw

Artikelen / De marathon met Parkinson

'Als ik ren, voel ik me zeker'

Parkinsonpatiënten zijn geneigd inactief te worden of zelfs apathisch. Toch blijken ze de meest onverwachte activiteiten nog heel goed te kunnen. Wandelen lukt niet meer, maar werl: de marathon rennen.

Adinda Akkermans / vrijdag 20 december 2013 / VPRO-gids

Artikelen

Tot zover De Avonden

VPRO’s De avonden zond vrijdag 20 december voor het laatst uit. Een terugblik op het instituut waar achttien jaar lang kunst en cultuur zonder beperkingen kon worden opgedist.

/1164.jpg
Roos Menkhorst / zaterdag 7 december 2013 / Trouw

Artikelen / Interviews

Mijn therapeut en ik

De relatie tussen therapeut en cliënt spreekt tot de verbeelding, getuige ook de talloze films en boeken die aan het onderwerp zijn gewijd. Hoe zien zij het zelf? Drie koppels nemen elkaar onder de loep.

Roos Menkhorst / woensdag 6 november 2013 / De Groene Amsterdammer

Artikelen / Op zoek naar de nieuwe inburgeraars

'Weet u hoe laat het is?'

Sinds januari 2013 zijn nieuwkomers verantwoordelijk voor hun eigen inburgering. In de praktijk betekent dit dat er al bijna een jaar nauwelijks wordt ingeburgerd.

Catrien Spijkerman / zaterdag 19 oktober 2013 / Trouw

Artikelen / Alles is meetbaar

Mijn leven in apps

Een maand lang mat ik zo’n beetje mijn hele leven: van de stappen die ik zette, en het aantal eiwitten dat ik at, tot mijn ‘geluksgevoel’.

/1163.jpg
Bureau Boven / maandag 2 september 2013 / I love Noord

Artikelen / Serieblog

Buurtsoap De Wasserette

Bureau Boven volgde het vierde seizoen van Buurtsoap De Wasserette op de voet. We maakten een blog dat verscheen op de website van IloveNoord. Goede tijden Slechte tijden in Noord, zo kan je de livesoap het beste omschrijven. Iedere maandagavond was het uitverkocht.

Catrien Spijkerman / zaterdag 17 augustus 2013 / Trouw

Artikelen / Psychiater op Schiphol

In de war in niemandsland

Waar iedereen op doorreis is, hebben zij hun basis. Schiphol kent een harde kern van dertig ‘bewoners’ met psychische problemen. Psychiater Hans Pijp doet wekelijks zijn ronde op zoek naar bekende gezichten in de 'meest anonieme omgeving die je je kunt voorstellen'.

Mira Zeehandelaar / zondag 2 juni 2013 / Daily Matters

Artikelen / achtergrond

Het verhaal achter de littekens

Alleen vluchtelingen met een waterdicht verhaal over hun vervolging‚ maken in Nederland nog kans op een verblijfsvergunning. Veel asielzoekers kunnen echter niet coherent over hun lot vertellen. Sinds 2011 helpen artsen en psychologen van het iMMO met de medische onderbouwing van het asielverhaal. 

Toon meer berichten