Artikelen in 'Artikelen' - X
/3998.jpg
Bureau Boven / woensdag 21 maart 2018

Artikelen

Bureau Boven schrijft

 

Bureau Boven schrijft voor o.a. NRC Handelsblad, Trouw, de Groene Amsterdammer, Vrij Nederland De Correspondent, Wordt Vervolgd, en Human Magazine. We zijn de auteurs van terugkerende rubrieken, maar ook van grote interviews en diepgravende verhalen. We houden er van abstracte zaken en grote maatschappelijke ontwikkelingen terug te brengen tot meeslepende en persoonlijke verhalen.

 

Afbeelding: Freepik

Emmie Kollau / vrijdag 5 januari 2018 / Iron Curtain Project

Artikelen

'We zijn even wat regelen op Piata Victoriei'

In januari 2017 waren in Roemenië de grootste demonstraties sinds de revolutie van 1989. Het was het begin van een jaar vol protesten in het door corruptie geteisterde land. Twee mannen over het verlangen naar verandering en het vuur van de strijd. Priester Constantin Jinga werd neergeschoten in 1989: “Die dag was de gelukkigste van mijn leven.” Theatermaker Vlad Dragomirescu werd geboren in 1989 en gaat zo vaak mogelijk de straat op: “De revolutie is nog lang niet voltooid.” Lees het artikel hier.

Roos Menkhorst / woensdag 25 oktober 2017 / Groene Amsterdammer

Artikelen / Groene Amsterdammer

Hoe Oranje honderden vluchtelingen en journalisten trotseerde


Voor de Groene Amsterdammer schreef Roos een reportage over het Drentse dorp Oranje. Afgelopen zomer verdween de laatste van de zevenhonderd asielzoekers die op last van het COA waren ondergebracht in Oranje. De inwoners kijken terug op drie bewogen jaren. ‘Wat minder media-aandacht was beter geweest.’

 

Lees de reportage hier.

Emmie Kollau / zaterdag 26 augustus 2017

Artikelen / Wordt Vervolgd

'En toen ben ik daar gewoon gaan staan'

Met een stilteprotest in Boekarest van vijf dagen trad Ioana Tudor uit Roemenië in de voetsporen van haar vader. In 1990 deed hij hetzelfde uit protest tegen het toenmalige regime. Sindsdien is er weinig veranderd. ‘Er zouden hier miljoenen mensen moeten staan.’

 

Emmie schreef voor Wordt Vervolgd een artikel over de kunstperformance die Ioana Tudor hield in Boekarest in samenwerking met ons Iron Curtain Project. Lees het hele stuk hier.

 

 

/3430.jpg
Catrien Spijkerman / zaterdag 7 mei 2016 / Trouw

Artikelen / IS-strijders uit België

Moeders van jihad-zonen weten wel beter

In de inmiddels beruchte Brusselse wijk Molenbeek interviewde Catrien de dappere moeder Geraldine Henneghien. Haar 18-jarige zoon Anis vertrok als IS-strijder naar Syrië. "'Hier ben je niemand', zeiden ze tegen hem. 'Dáár ben je nodig, daar ben je belangrijk. Je gaat het Syrische volk helpen, je staat aan de basis van een nieuwe staat. Je krijgt geld, een appartement, een plek in de maatschappij.’"

/3431.jpg
Catrien Spijkerman / maandag 28 maart 2016 / Trouw

Artikelen / De Pool die zich naar boven vocht

'Ik begon met drie euro per uur'

Voor dagblad Trouw interviewde Catrien voor de serie ‘Levenslessen’ de Poolse ondernemer Kris Florek (35). Hij ontvluchtte de armoede en alcohol thuis en begon in Nederland als afwasser. Nu runt hij vier bedrijven, één daarvan verkoopt Hollandse friet in Polen. ‘Op een ochtend sprak ik mezelf toe: Als je niks doet, zal er ook niks veranderen.’

/3271.jpg
Roos Menkhorst / woensdag 16 maart 2016 / Vrij Nederland

Artikelen / Onderzoek voor Vrij Nederland

Hoe een pilotenschool opleidt tot werkloosheid

Catrien en Roos schreven een onderzoeksverhaal over de vliegopleiding CAE Oxford Aviation Academy - ook wel de oudste vliegopleiding van Nederland. Pilotenoverschot of niet, de CAE bleef onverminderd honderden studenten aannemen – à ruim een ton per student. De selectiecriteria werden versoepeld, terwijl op de arbeidsmarkt de sollicitatie-eisen steeds strenger werden. ‘Jullie zijn wandelende geldzakjes,’ aldus een instructeur.

/3244.jpg
Mira Zeehandelaar / maandag 31 augustus 2015

Artikelen / Wordt Vervolgd

'Ik voel gewoon dat mijn zoon nog leeft'

De 43 studenten in Mexico die vorig jaar na een protestactie ‘verdwenen’, zijn nog altijd niet terecht. Ze zijn ontvoerd en vermoord door een drugsbende, zegt de regering, die de zaak wil afsluiten. Maar de nabestaanden leggen zich daar niet bij neer. Omar García, een van de studenten uit de oorspronkelijke groep: ‘Politici hebben er een soapserie van gemaakt.’

/2724.jpg
Mira Zeehandelaar / dinsdag 7 juli 2015

Artikelen / De Correspondent | Iron Curtain Project

De angst voor de Russen is terug in Litouwen

Neringa Rekašiūtė (27) groeide op in een vrij en onafhankelijk Litouwen. Toch is ze bang voor Rusland. En zij niet alleen: om zich sterker te maken tegenover de Russen voerde Litouwen begin dit jaar de dienstplicht weer in. Misha Furman (67) snapt wel waar ze bang voor is. Hij groeide op in Litouwen tijdens de Sovjettijd. “‘De geschiedenis mág zich niet herhalen.”

/1832.jpg
Catrien Spijkerman / woensdag 8 april 2015 / Nieuwejournalistiek.nl

Artikelen / nieuwe journalistiek

'Ze komen in onze kranten knippen'

Voor een onderzoeksproject naar nieuwe vormen van journalistiek volgt Catrien gedurende 3 jaar de 'jonge honden'-startup Blendle, die online voor een paar cent losse krantenartikelen verkoopt. Lees hier de eerste longread over de ontstaansgeschiedenis. Over emotionele uitgevers, miljoeneninvesteerders en de branie van jongens in hoodies.

'Zou je naar Amerika willen?'
Roos Menkhorst / donderdag 27 maart 2014 / Daily Matters

Artikelen / Interview

'Zou je naar Amerika willen?'

De Spaanse regisseur Diego Quemada-Díez sprak 600 migranten voor zijn speelfilm La Jaula de Oro, de openingsfilm van Movies that Matter 2014. “Met deze film wil ik de migrant een stem geven.”

/1153.jpg
Adinda Akkermans / woensdag 26 maart 2014 / Daily Matters

Artikelen / Interview

‘Opeens was hij niet meer die idioot’

In de documentaire Last Hijack volgen Femke Wolting en Tom Pallotta een Somalische piraat. “Alle jongemannen willen met hem mee”

Zij die gaan sterven, bellen naar Meron
Catrien Spijkerman / woensdag 19 maart 2014 / Daily Matters

Artikelen / Martelkampen in de Sinaïwoestijn

Zij die gaan sterven, bellen naar Meron

In haar radioprogramma Voices of Eritrea spreekt Meron Estefanos met Eritrese vluchtelingen die gevangen zitten in martelkampen in de Sinaïwoestijn, ze wachten tot hun familie de duizenden dollars aan losgeld bij elkaar heeft gebracht. Soms lukt dat, vaak niet.

/1162.jpg
Roos Menkhorst / donderdag 30 januari 2014 / Folia & Het Parool

Artikelen / Interview

De blonde moslim

Olaf Mesman (22), tweedejaars student Politicologie aan de UvA, besloot vier maanden geleden om zich te bekeren tot de islam. Hij leest de Koran, bidt tot Allah en hij deed mee aan de Ramadan. Hij is er alleen nog lang niet: “Ik voel constant dat ik niet deug, dat ik zondig ben.”

Adinda Akkermans / donderdag 16 januari 2014 / NRC Handelsblad

Artikelen / Achtergrond

In Silicon Valley leef je in de toekomst

Bankpresident Klaas Knot roept jonge ondernemers op hier te blijven. Maar waarom zouden ze, als intussen Silicon Valley lonkt?

Catrien Spijkerman / zaterdag 4 januari 2014 / Trouw

Artikelen / De marathon met Parkinson

'Als ik ren, voel ik me zeker'

Parkinsonpatiënten zijn geneigd inactief te worden of zelfs apathisch. Toch blijken ze de meest onverwachte activiteiten nog heel goed te kunnen. Wandelen lukt niet meer, maar werl: de marathon rennen.

Adinda Akkermans / vrijdag 20 december 2013 / VPRO-gids

Artikelen

Tot zover De Avonden

VPRO’s De avonden zond vrijdag 20 december voor het laatst uit. Een terugblik op het instituut waar achttien jaar lang kunst en cultuur zonder beperkingen kon worden opgedist.

/1164.jpg
Roos Menkhorst / zaterdag 7 december 2013 / Trouw

Artikelen / Interviews

Mijn therapeut en ik

De relatie tussen therapeut en cliënt spreekt tot de verbeelding, getuige ook de talloze films en boeken die aan het onderwerp zijn gewijd. Hoe zien zij het zelf? Drie koppels nemen elkaar onder de loep.

Roos Menkhorst / woensdag 6 november 2013 / De Groene Amsterdammer

Artikelen / Op zoek naar de nieuwe inburgeraars

'Weet u hoe laat het is?'

Sinds januari 2013 zijn nieuwkomers verantwoordelijk voor hun eigen inburgering. In de praktijk betekent dit dat er al bijna een jaar nauwelijks wordt ingeburgerd.

Catrien Spijkerman / zaterdag 19 oktober 2013 / Trouw

Artikelen / Alles is meetbaar

Mijn leven in apps

Een maand lang mat ik zo’n beetje mijn hele leven: van de stappen die ik zette, en het aantal eiwitten dat ik at, tot mijn ‘geluksgevoel’.

Toon meer berichten