Bureau Boven

Audiotours / Van galgenveld tot 3-D printer

De Tolhuistour

De verhalen

De Tolhuistour voert de bezoekers via muziek, geluid en vertellingen langs intrigerende verhalen uit het verleden. Zo hoor je over het galgenveld, waar Elsje Christiaens in 1664 werd opgehangen, maar ook over de liefdesboom die ernaast stond. Actrice Willeke van Ammelrooy vertelt hoe ze haar carrière bij Shell begon, oud-politicus Wijnand Duyvendak herbeleeft de Spektakelblokkade, een demonstratie tegen Shell. Kunstenaar Lucebert wordt opgevoerd als inspiratiebron voor de huidige Tolhuistuin, maar ook als dakloze die zich warm hield aan de motor van de pont. Daarnaast tonen de huidige bewoners hun werk: zoals de 3D-printer van DUS Architecten waaruit binnenkort een grachtenpand zal verrijzen.

 

Waar vind ik de tour?

Deze zomer kun je de audioplayer met koptelefoon afhalen aan de bar in de Tolhuistuin (Tolhuisweg 5), bij het café Pussy Galore (Tolhuisweg 2), bij Tip Noord (Buiksloterweg 5c) of in de museumwinkel van EYE (IJpromenade 1). Voor 4 euro kun je een afspeelapparaat met de tour (à 60 minuten) huren – dit is exclusief borg. Met een smartphone kun je de tour voor 2,69 euro downloaden via de app Tales & Tours. Op Facebook zijn we ook te vinden: like ons!

 

Productie

De Tolhuistour is een productie van Bureau Boven in samenwerking met radiomaker Tjitske Mussche (VPRO) en muzikant Bram Kniest (Go back to the zoo). 

 

Mede mogelijk gemaakt door

AFK, Tolhuis, EYE, Excelsior, Café De Pont, Stichting Cultuur aan het IJ/ De Tolhuistuin en Stadsdeel Noord.