Artikelen door 'Bureau Boven' - Terug naar beginscherm
Bureau Boven / woensdag 5 juli 2017

Festivals / Pop-up Museum

I'm So Angry (I Made a Sign) op Lowlands

Ons I'm So Angry (I Made a Sign) Pop-up Museum over revolutie en protest zal deze zomer te zien zijn op Lowlands en op de Uitmarkt. In oktober staan we ook op filosofiefestival Brainwash in Amsterdam. Het museum maakt onderdeel uit van het Iron Curtain Project.

/3632.jpg
Bureau Boven / maandag 6 februari 2017

Boeken / Biechtmoeder van Nederland

Bibeb

Adinda Akkermans en Roos Menkhorst werken aan een boek over het leven van Bibeb. Bibeb interviewde voor Vrij Nederland onder anderen Roald Dahl, Martin Luther King, Andy Warhol, Brigitte Bardot, Pablo Picasso en ruim zeshonderd bekende Nederlanders. Maar wie was zij? 

/3573.jpg
Bureau Boven / donderdag 8 december 2016

Live / Rondreizend Pop-up Museum

I'M SO ANGRY I MADE A SIGN

On the road again! Het Iron Curtain Project toert met een reizende en groeiende tentoonstelling over protest in Europa. Waar protesteerden we de afgelopen 60 jaar vóór en waarom zijn we nu vooral zo tégen?

 

/1475.jpg
Bureau Boven / woensdag 7 december 2016

In ontwikkeling / Multimediaal journalistiek project

The Iron Curtain Project

Vijfentwintig jaar na de val van de Berlijnse muur lanceerden wij in 2014 het Iron Curtain Project: met online verhalen en offline evenementen. Samen met uitgeverij Autres Directions en ontwerper Tijl Akkermans onderzoeken we in een periode van vijf jaar wat er over is van het optimisme van '89, en hoe het voormalige IJzeren Gordijn nog steeds een rol speelt in het dagelijks leven van ouderen én jongeren in Oost-Europa.

/3432.jpg
Bureau Boven / woensdag 3 augustus 2016 / Fosfor

Artikelen / multimediale longread

De terugkeer van het prikkeldraad

Het Iron Curtain Project bracht ons naar Hongarije, waar we uitzochten  hoe het toch kan dat het land dat een generatie geleden als eerste het IJzeren Gordijn afbrak, zich nu als eerste afsluit met een hek. 

We maakten een een multimediale longread over twee mannen aan de grenslinie, die zich plots in het brandpunt van de geschiedenis bevinden. Een verhaal in tekst en film over de oude en nieuwe hekken in Europa – en het prikkeldraad in ons hoofd.

Bureau Boven / woensdag 4 mei 2016

In ontwikkeling

Verslag Europese Commissie

Het Iron Curtain Project is (mede) gefinancierd door het European Fund for Citizens. Voor geinterresseerden is hier het verslag te lezen.

/3279.jpg
Bureau Boven / maandag 4 april 2016

Festivals / Interviews met activisten, kunstenaars en regisseurs

Bureau Boven op het Movies that Matter Festival

Voor het Movies that Matter Festival maakten we - voor het vierde jaar op rij alweer - de Daily Matters. Iedere dag verscheen een artikel van een van ons op de site van het festival en de site van dagblad Trouw. Met veel plezier werkten we aan de verhalen van de bijzondere gasten van het festival. Zo sprak Catrien met de regisseur/ activist van Hooligan Sparrow, interviewde Roos de Noord-Koreaanse kunstenaar Sun Mu. Hopelijk tot volgend jaar!

/3277.jpg
Bureau Boven / dinsdag 29 maart 2016 / One World Film Festival Praag

Festivals / Een avond over geheimen in woord, beeld en geluid

Iron Curtain Project in Praag

Deze maand organiseerde het Iron Curtain Project weer een evenement op locatie. Dit keer waren we in Praag tijdens het One World Film Festival. Via oproepen op de nationale Tsjechische radio vroegen we de afgelopen maanden mensen hun geheimen over het communistisch tijdperk met ons te delen. Tijdens ons evenement ToldUntold presenteerden we het publiek een avond vol bijzondere verhalen.

/2805.jpg
Bureau Boven / vrijdag 27 november 2015

Audiotours / Nieuw!

Strijp-S Stories

Tijdens de Dutch Design Week 2015 lanceerden we Strijp-S Stories, onze nieuwe audiotour. Het oude Philips-terrein Strijp-S in Eindhoven was altijd een gebied van innovatie en nieuwe technologie. Decennialang was het echter verboden gebied voor niet-medewerkers. Nadat Philips begin 21e eeuw langzaam uit het gebied wegtrok werd het over genomen door jonge designers en andere creatieven. Luister hier naar een kleine preview.

 

 

/2525.jpg
Bureau Boven / maandag 1 juni 2015

Festivals / Museum

Iron Curtain Project Pop-up

De bergschoenen van vader, een oude vijzel, een elektrisch weerstandje - het lijken doodnormale voorwerpen, maar ze vertellen verhalen over angst en hoop, geschiedenis en heden. Het pop-up museum van het Iron Curtain Project stelt deze voorwerpen tentoon, en vertelt de verhalen in tekst en audiofragmenten.

/1805.jpg
Bureau Boven / woensdag 1 april 2015

Live / Talkshow Radio Noord

Oorlog en vrede in 2040

De vierde aflevering van de live talkshow Radio Noord: 2040 gaat over oorlog. Hoe wordt die gevoerd in de toekomst, door wie en waarover. Of durven we misschien wel te dromen van vrede voor dat jaar? Op 12 april presenteert Lauren Verster vanuit de prachtige IJzaal in de Tolhuistuin Oorlog en Vrede in 2040.

/1804.jpg
Bureau Boven / vrijdag 20 maart 2015

Festivals / Daily Matters Festivalkrant

Movies that Matter 2015

Ook dit jaar doen wij weer verslag van een van de leukste en interessantste filmfestivals van Nederland: Movies that Matter in Den Haag. We interviewen regisseurs, acteurs en mensenrechtenactvisten voor de digitale dagkrant Daily Matters. Je kunt je ook inschrijven voor de nieuwsbrief!

/1681.jpg
Bureau Boven / zaterdag 3 januari 2015

Live / Talkshow

Radio Noord: 2040

Bureau Boven presenteert '2040', een vierdelige talkshow over de toekomst, live vanuit de nieuwste hotspot van Amsterdam-Noord, het Paviljoen van de Tolhuistuin. Centraal staat het jaar 2040. Met gasten die voorop lopen en vooruit kijken, presentatie Lauren Verster. Luister hier de eerste aflevering terug: 2040 en het einde van de man.

/1302.jpg
Bureau Boven / zondag 31 augustus 2014

Audiotours

Preview Tolhuistour

De Tolhuistour voert de bezoekers via muziek, geluid en vertellingen langs intrigerende verhalen uit het verleden. Zo hoor je over het galgenveld, waar Elsje Christiaens in 1664 werd opgehangen, maar ook over de liefdesboom die ernaast stond. Actrice Willeke van Ammelrooy vertelt hoe ze haar carrière bij Shell begon, oud-politicus Wijnand Duyvendak herbeleeft de Spektakelblokkade, een demonstratie tegen Shell. Kunstenaar Lucebert wordt opgevoerd als inspiratiebron voor de huidige Tolhuistuin, maar ook als dakloze die zich warm hield aan de motor van de pont. Daarnaast tonen de huidige bewoners hun werk: zoals de 3D-printer van DUS Architecten waaruit binnenkort een grachtenpand zal verrijzen. Luister hierboven enkele fragmenten.

 

Wilt u de tour lopen? Hier vindt u meer informatie: www.tolhuistuin.nl/tolhuistour

 

/1150.jpg
Bureau Boven / maandag 26 mei 2014

Audiotours / Van galgenveld tot 3-D printer

De Tolhuistour

De Tolhuistour is een audiotour over een bijzonder gebied van Amsterdam, net aan de overkant van het IJ. Zeventig jaar lang huisde Shell hier en was het hermetisch afgesloten voor niet-werknemers. Pas sinds enkele jaren is het weer toegankelijk voor publiek. Met de komst van de Tolhuistuin, EYE en tientallen creatieve bedrijven is het voormalig ‘Siberië van Amsterdam’ niet meer van de kaart te denken.

Bureau Boven / donderdag 20 maart 2014

Festivals / Movies that Matter

Daily Matters

Voor het tweede jaar maakte Bureau Boven de online festivalkrant voor het Movies that Matter Film Festival in Den Haag. We interviewden regisseurs en activisten van overal ter wereld en legden 7 dagen lang de sfeer vast. De Daily Matters is hier terug te lezen.

/1195.jpg
Bureau Boven / maandag 30 september 2013 / NTR

Radio / ooggetuigenverhalen Jodenvervolging

WesterborkLuisterpad

Het WesterborkLuisterpad bestaat uit zestig audioverhalen die online, op de radio en via een app langs de wandelroute te beluisteren zijn. Het zijn persoonlijke herinneringen van mensen aan de Jodenvervolging.

/1166.jpg
Bureau Boven / zaterdag 28 september 2013

Festivals / krant

Bureau Boven op Nuit Blanche

Op 28 september werd in Amsterdam voor de vijfde keer Nuit Blanche gehouden. Dit keer lag de focus op het Red Light District: op verschillende locaties werden theatervoorstellingen gehouden, exposities en ontstonden pop-up-bars. In de Brakke Grond werd Stichting Nieuwe Helden uitgenodigd om hun Creatieve Stad te stichten.

/1149.jpg
Bureau Boven / zaterdag 7 september 2013

Festivals / Into the Great Wide Open

Krant

Tot onze grote vreugde werden we gevraagd het Logboek voor Into The Great Wide Open te maken. Daar zeiden we dus geen nee tegen. We spraken met Broeder Dieleman over het zingen van dronken psalmen, zagen straaljagers vliegen en luisterden naar opwindende trommels van mooie Kitty, Daisy and Lewis

/1163.jpg
Bureau Boven / maandag 2 september 2013 / I love Noord

Artikelen / Serieblog

Buurtsoap De Wasserette

Bureau Boven volgde het vierde seizoen van Buurtsoap De Wasserette op de voet. We maakten een blog dat verscheen op de website van IloveNoord. Goede tijden Slechte tijden in Noord, zo kan je de livesoap het beste omschrijven. Iedere maandagavond was het uitverkocht.

Toon meer berichten