Artikelen door 'Bureau Boven' - Terug naar beginscherm
/4011.jpg
Bureau Boven / vrijdag 13 april 2018

Iron Curtain Project

Bureau Boven Multimediaal

In 2014, precies 25 jaar na de Val van de Berlijnse Muur, startten we in samenwerking met Uitgeverij Autres Directions het Iron Curtain Project. Het is een multimediaal project met online verhalen en 'offline' evenementen door heel Europa. Het is een zoektocht naar de staat van het Europa van vandaag, waarbij we onderzoeken hoe het voormalige IJzeren Gordijn nog steeds een rol speelt in het dagelijks leven van (Oost-) Europeanen en proberen we uit te vinden waarom het optimisme van 1989 helemaal verdampt is.

 

Vind hier een selectie van de verhalen en evenementen van het IRON CURTAIN PROJECT, maar volg ons vooral via www.ironcurtainproject.eu of via Facebook/ironcurtainproject

/4013.jpg
Bureau Boven / vrijdag 13 april 2018

Radio 1

Bureau Boven maakt radio

Met Bureau Boven werken we veel voor NPO Radio 1, bijvoorbeeld als redacteuren en verslaggevers voor VPRO en HUMAN. Ook maken we met enige regelmaat radiodocumentaires. 

Bureau Boven / vrijdag 13 april 2018

Boeken

Bibeb op de longlist van de Brusseprijs

Adinda en Roos zijn met 'Bibeb. Biechtmoeder van Nederland'  (uitgeverij Querido Fosfor) genomineerd voor de longlist van de Brusseprijs, de prijs voor het beste journalistieke boek van Nederland. Uit 166 inzendingen zijn er elf titels gekozen. Eind april wordt de shortlist bekend gemaakt. Kijk hier  voor de andere genomineerden.

/4004.png
Bureau Boven / vrijdag 30 maart 2018

Festivals

Bureau Boven op festivals

Met enige regelmaat werken we voor film- of muziekfestivals. Voor bijvoorbeeld Movies that Matter Filmfestival waren we verantwoordelijk voor het maken van de dagelijkse online dagkrant. Ook presenteren we er regelmatig ons eigen werk, zoals bijvoorbeeld de exposities van het Iron Curtain Project tijdens Lowlands, Museumnmacht, Brainwash Festival etc.

/4000.png
Bureau Boven / donderdag 22 maart 2018

TV - Video

Bureau Boven maakt tv en video's

De leden van Bureau Boven werken als researcher voor verschillende programma's van omroep Human en maken video's (van research en interview tot opnames en montage) voor het Iron Curtain Project en diverse opdrachtgevers. 

/3997.jpg
Bureau Boven / woensdag 21 maart 2018

Podcasts

Bureau Boven maakt podcasts

Podcasts worden steeds populairder. Bureau Boven ontwikkelt series voor verschillende opdrachtgevers. Van idee en research tot interviews, montage, (speciaal gecomponeerde) muziek en eindmix, we regelen alles voor u.

 

 

(Afbeelding: Freepik)

/3998.jpg
Bureau Boven / woensdag 21 maart 2018

Artikelen

Bureau Boven schrijft

 

Bureau Boven schrijft voor o.a. NRC Handelsblad, Trouw, de Groene Amsterdammer, Vrij Nederland De Correspondent, Wordt Vervolgd, en Human Magazine. We zijn de auteurs van terugkerende rubrieken, maar ook van grote interviews en diepgravende verhalen. We houden er van abstracte zaken en grote maatschappelijke ontwikkelingen terug te brengen tot meeslepende en persoonlijke verhalen.

 

Afbeelding: Freepik

/3999.png
Bureau Boven / woensdag 21 maart 2018

Audiotours

Bureau Boven maakt audiotours

Op sommige plekken van de stad of het platteland lijken de verhalen wel in de lucht te hangen. Wij vangen ze en brengen ze tot leven in mooi gemaakte audioverhalen. Met onze audiotours brengen we een extra laag aan in stad, platteland of museum.

 

Afbeelding: Freepik

Bureau Boven / woensdag 5 juli 2017

Festivals / Pop-up Museum

I'm So Angry op Lowlands

Ons I'm So Angry (I Made a Sign) Pop-up Museum over revolutie en protest zal deze zomer te zien zijn op Lowlands en op de Uitmarkt. In oktober staan we ook op filosofiefestival Brainwash in Amsterdam. 

/3632.jpg
Bureau Boven / maandag 6 februari 2017

Boeken / Biechtmoeder van Nederland

Bibeb

Adinda Akkermans en Roos Menkhorst werken aan een boek over het leven van Bibeb. Bibeb interviewde voor Vrij Nederland onder anderen Roald Dahl, Martin Luther King, Andy Warhol, Brigitte Bardot, Pablo Picasso en ruim zeshonderd bekende Nederlanders. Maar wie was zij? 

/3573.jpg
Bureau Boven / donderdag 8 december 2016

Iron Curtain Project / Rondreizend Pop-up Museum

I'M SO ANGRY I MADE A SIGN

On the road again! Het Iron Curtain Project toert met een reizende en groeiende tentoonstelling over protest in Europa. Waar protesteerden we de afgelopen 60 jaar vóór en waarom zijn we nu vooral zo tégen?

 

/3432.jpg
Bureau Boven / woensdag 3 augustus 2016 / Fosfor

Iron Curtain Project / multimediale longread

De terugkeer van het prikkeldraad

Het Iron Curtain Project bracht ons naar Hongarije, waar we uitzochten  hoe het toch kan dat het land dat een generatie geleden als eerste het IJzeren Gordijn afbrak, zich nu als eerste afsluit met een hek. 

We maakten een een multimediale longread over twee mannen aan de grenslinie, die zich plots in het brandpunt van de geschiedenis bevinden. Een verhaal in tekst en film over de oude en nieuwe hekken in Europa – en het prikkeldraad in ons hoofd.

/3279.jpg
Bureau Boven / maandag 4 april 2016

Festivals / Interviews met activisten, kunstenaars en regisseurs

Bureau Boven op het Movies that Matter Festival

Voor het Movies that Matter Festival maakten we - voor het vierde jaar op rij alweer - de Daily Matters. Iedere dag verscheen een artikel van een van ons op de site van het festival en de site van dagblad Trouw. Met veel plezier werkten we aan de verhalen van de bijzondere gasten van het festival. Zo sprak Catrien met de regisseur/ activist van Hooligan Sparrow, interviewde Roos de Noord-Koreaanse kunstenaar Sun Mu. Hopelijk tot volgend jaar!

/3277.jpg
Bureau Boven / dinsdag 29 maart 2016 / One World Film Festival Praag

Iron Curtain Project / Een avond over geheimen in Praag

Told Untold

Deze maand organiseerde het Iron Curtain Project weer een evenement op locatie. Dit keer waren we in Praag tijdens het One World Film Festival. Via oproepen op de nationale Tsjechische radio vroegen we de afgelopen maanden mensen hun geheimen over het communistisch tijdperk met ons te delen. Tijdens ons evenement ToldUntold presenteerden we het publiek een avond vol bijzondere verhalen.

/2805.jpg
Bureau Boven / vrijdag 27 november 2015

Audiotours / Nieuw!

Strijp-S Stories

Tijdens de Dutch Design Week 2015 lanceerden we Strijp-S Stories, onze nieuwe audiotour. Het oude Philips-terrein Strijp-S in Eindhoven was altijd een gebied van innovatie en nieuwe technologie. Decennialang was het echter verboden gebied voor niet-medewerkers. Nadat Philips begin 21e eeuw langzaam uit het gebied wegtrok werd het over genomen door jonge designers en andere creatieven. Luister hier naar een kleine preview.

 

 

/2525.jpg
Bureau Boven / maandag 1 juni 2015

Iron Curtain Project / Museum

Iron Curtain Project Pop-up

De bergschoenen van vader, een oude vijzel, een elektrisch weerstandje - het lijken doodnormale voorwerpen, maar ze vertellen verhalen over angst en hoop, geschiedenis en heden. Het pop-up museum van het Iron Curtain Project stelt deze voorwerpen tentoon, en vertelt de verhalen in tekst en audiofragmenten.

/1805.jpg
Bureau Boven / woensdag 1 april 2015

Overigen / Talkshow Radio Noord

Oorlog en vrede in 2040

De vierde aflevering van de live talkshow Radio Noord: 2040 gaat over oorlog. Hoe wordt die gevoerd in de toekomst, door wie en waarover. Of durven we misschien wel te dromen van vrede voor dat jaar? Op 12 april presenteert Lauren Verster vanuit de prachtige IJzaal in de Tolhuistuin Oorlog en Vrede in 2040.

/1681.jpg
Bureau Boven / zaterdag 3 januari 2015

Overigen / Talkshow

Radio Noord: 2040

Bureau Boven presenteert '2040', een vierdelige talkshow over de toekomst, live vanuit de nieuwste hotspot van Amsterdam-Noord, het Paviljoen van de Tolhuistuin. Centraal staat het jaar 2040. Met gasten die voorop lopen en vooruit kijken, presentatie Lauren Verster. Luister hier de eerste aflevering terug: 2040 en het einde van de man.

/1302.jpg
Bureau Boven / zondag 31 augustus 2014

Audiotours

Preview Tolhuistour

De Tolhuistour voert de bezoekers via muziek, geluid en vertellingen langs intrigerende verhalen uit het verleden. Zo hoor je over het galgenveld, waar Elsje Christiaens in 1664 werd opgehangen, maar ook over de liefdesboom die ernaast stond. Actrice Willeke van Ammelrooy vertelt hoe ze haar carrière bij Shell begon, oud-politicus Wijnand Duyvendak herbeleeft de Spektakelblokkade, een demonstratie tegen Shell. Kunstenaar Lucebert wordt opgevoerd als inspiratiebron voor de huidige Tolhuistuin, maar ook als dakloze die zich warm hield aan de motor van de pont. Daarnaast tonen de huidige bewoners hun werk: zoals de 3D-printer van DUS Architecten waaruit binnenkort een grachtenpand zal verrijzen. Luister hierboven enkele fragmenten.

 

Wilt u de tour lopen? Hier vindt u meer informatie: www.tolhuistuin.nl/tolhuistour

 

/1150.jpg
Bureau Boven / maandag 26 mei 2014

Audiotours / Van galgenveld tot 3-D printer

De Tolhuistour

De Tolhuistour is een audiotour over een bijzonder gebied van Amsterdam, net aan de overkant van het IJ. Zeventig jaar lang huisde Shell hier en was het hermetisch afgesloten voor niet-werknemers. Pas sinds enkele jaren is het weer toegankelijk voor publiek. Met de komst van de Tolhuistuin, EYE en tientallen creatieve bedrijven is het voormalig ‘Siberië van Amsterdam’ niet meer van de kaart te denken.

Toon meer berichten