Artikelen / IS-strijders uit België
Moeders van jihad-zonen weten wel beter
In de inmiddels beruchte Brusselse wijk Molenbeek interviewde Catrien de dappere moeder Geraldine Henneghien. Haar 18-jarige zoon Anis vertrok als IS-strijder naar Syrië. "'Hier ben je niemand', zeiden ze tegen hem. 'Dáár ben je nodig, daar ben je belangrijk. Je gaat het Syrische volk helpen, je staat aan de basis van een nieuwe staat. Je krijgt geld, een appartement, een plek in de maatschappij.’"
Artikelen / De Pool die zich naar boven vocht
'Ik begon met drie euro per uur'
Voor dagblad Trouw interviewde Catrien voor de serie ‘Levenslessen’ de Poolse ondernemer Kris Florek (35). Hij ontvluchtte de armoede en alcohol thuis en begon in Nederland als afwasser. Nu runt hij vier bedrijven, één daarvan verkoopt Hollandse friet in Polen. ‘Op een ochtend sprak ik mezelf toe: Als je niks doet, zal er ook niks veranderen.’
TV - Video
De man die per ongeluk het Ijzeren Gordijn opende
Arpad Bella was grenswachter langs het IJzeren Gordijn in Hongarije. In 1989 werd er een symbolische picnick georganiseerd bij zijn overgang. Toen er een grote stroom Oost-Duitse vluchtelingen aankwam moest hij kiezen: het hek openen of schieten.
Deze video maakt onderdeel uit van de multimediale longread 'De Terugkeer van het Prikkeldraad', uitgegeven door Querido/Fosfor.
Regie: Catrien Spijkerman en Mira Zeehandelaar
Camera: Fabian Kreusz
Montage: Emmie Kollau
Artikelen / nieuwe journalistiek
'Ze komen in onze kranten knippen'
Voor een onderzoeksproject naar nieuwe vormen van journalistiek volgt Catrien gedurende 3 jaar de 'jonge honden'-startup Blendle, die online voor een paar cent losse krantenartikelen verkoopt. Lees hier de eerste longread over de ontstaansgeschiedenis. Over emotionele uitgevers, miljoeneninvesteerders en de branie van jongens in hoodies.
Artikelen / Martelkampen in de Sinaïwoestijn
Zij die gaan sterven, bellen naar Meron
In haar radioprogramma Voices of Eritrea spreekt Meron Estefanos met Eritrese vluchtelingen die gevangen zitten in martelkampen in de Sinaïwoestijn, ze wachten tot hun familie de duizenden dollars aan losgeld bij elkaar heeft gebracht. Soms lukt dat, vaak niet.
Artikelen / De marathon met Parkinson
'Als ik ren, voel ik me zeker'
Parkinsonpatiënten zijn geneigd inactief te worden of zelfs apathisch. Toch blijken ze de meest onverwachte activiteiten nog heel goed te kunnen. Wandelen lukt niet meer, maar werl: de marathon rennen.
Artikelen / Alles is meetbaar
Mijn leven in apps
Een maand lang mat ik zo’n beetje mijn hele leven: van de stappen die ik zette, en het aantal eiwitten dat ik at, tot mijn ‘geluksgevoel’.
Artikelen / Psychiater op Schiphol
In de war in niemandsland
Waar iedereen op doorreis is, hebben zij hun basis. Schiphol kent een harde kern van dertig ‘bewoners’ met psychische problemen. Psychiater Hans Pijp doet wekelijks zijn ronde op zoek naar bekende gezichten in de 'meest anonieme omgeving die je je kunt voorstellen'.
Artikelen / Gratis werken na je diploma
Stagiair voor drie jaar: starters recyclen
Voor steeds meer afgestudeerden is een stage de enige uitweg. Ze doen hetzelfde werk als werknemers in loondienst. “Het zit soms dicht tegen uitbuiting aan.”
Artikelen / Liefde via internet
Hij noemde haar Poppy
Als ze zijn e-mails las, kreeg de dag een gouden randje. Maria (61) had niet verwacht dat de liefde haar nog eens zou vinden. Te mooi om waar te zijn, dacht ze. En dat was het ook.
Artikelen / Strafkamp in Noord-Korea
Zo ‘voelt’ het om in een hedendaags concentratiekamp te leven
De 29-jarige Shing Dong-hyuk werd geboren in een Noord-Koreaans strafkamp waar geen mens levend uitkomt. Hij wel.
Artikelen / Dementie op jonge leeftijd
Ineens wordt je man egoïstisch en onhandelbaar
Steeds vaker maakt dementie ook jonge slachtoffers. Bij hen heeft de ziekte een totaal andere gedaante dan die van de vergeetachtige. Vaak veranderen ze van karakter: ze worden koopziek, vraatzuchtig of seksueel ontremd. 'Hij had voor twaalf duizend euro nieuwe gordijnen besteld!’'