Artikelen door 'Emmie Kollau' - Terug naar beginscherm
Emmie Kollau / vrijdag 5 januari 2018 / Iron Curtain Project

Artikelen

'We zijn even wat regelen op Piata Victoriei'

In januari 2017 waren in Roemenië de grootste demonstraties sinds de revolutie van 1989. Het was het begin van een jaar vol protesten in het door corruptie geteisterde land. Twee mannen over het verlangen naar verandering en het vuur van de strijd. Priester Constantin Jinga werd neergeschoten in 1989: “Die dag was de gelukkigste van mijn leven.” Theatermaker Vlad Dragomirescu werd geboren in 1989 en gaat zo vaak mogelijk de straat op: “De revolutie is nog lang niet voltooid.” Lees het artikel hier.

/3880.jpeg
Emmie Kollau / maandag 20 november 2017

Podcasts / Studio Daan Roosegaarde en Rijkswaterstaat

ICOON Afsluitdijk

Samen met Tjitske Mussche van Radiomakers Desmet maakte Emmie in opdracht van Studio Daan Roosegaarde en Rijkswaterstaat een serie podcasts over ICOON AFSLUITDIJK, een serie spectaculaire kunstwerken van Daan Roosegaarde ter ere van de renovatie van de Afsluitdijk. 

Emmie Kollau / vrijdag 20 oktober 2017 / Iron Curtain Project

TV - Video

East meets West

Hoewel het Ijzeren Gordijn al lang verdwenen is, zijn er nog steeds veel misverstanden tussen Oost- en West-Europa. De laatste jaren lijkt de kloof weer te groeien. Emmie werkt voor het Iron Curtain Project aan een serie interviews met denkers en schrijvers over de misverstanden over en weer. 

Emmie Kollau / zaterdag 26 augustus 2017

Artikelen / Wordt Vervolgd

'En toen ben ik daar gewoon gaan staan'

Met een stilteprotest in Boekarest van vijf dagen trad Ioana Tudor uit Roemenië in de voetsporen van haar vader. In 1990 deed hij hetzelfde uit protest tegen het toenmalige regime. Sindsdien is er weinig veranderd. ‘Er zouden hier miljoenen mensen moeten staan.’

 

Emmie schreef voor Wordt Vervolgd een artikel over de kunstperformance die Ioana Tudor hield in Boekarest in samenwerking met ons Iron Curtain Project. Lees het hele stuk hier.

 

 

Emmie Kollau / zondag 8 mei 2016 / VPRO

Radio 1 / Radiodocumentaire

Interview met Nobelprijswinnaar Svetlana Alexijevits

Wie Rusland en de Russen wil begrijpen, doet er goed aan de boeken te lezen van Svetlana Alexijevitsj. Gewapend met een cassetterecorder zoekt ze al decennia de waarheid in een land waar de machthebbers er alles aan doen die te verbergen. Vorig jaar won ze de Nobelprijs voor de literatuur. Emmie Kollau ontmoette haar onlangs, sprak haar over haar zoektocht naar de waarheid en maakte daar de korte documentaire 'Een nachtmerrie van nuance' over.

Emmie Kollau / woensdag 30 maart 2016 / Radio 1

Iron Curtain Project

Interview met Emmie over Iron Curtain Project

Bas van Werven (AVRO TROS) interviewt Emmie in RadioEenVandaag over het Iron Curtain Project en ons ToldUntold avontuur in Tsjechie. Met kippenvelmoment! Luister hier.

Emmie Kollau / dinsdag 1 maart 2016

Radio 1 / Toendra

'Radiogefluister dat onder je huid kruipt'

Voor Toendra op Radio 1 maakte Emmie 'Conan, the Barbarian' over draaideurcrimineel Nick.  "Binnen een paar minuten krijgt het verhaal vleugels, en raak je ontroerd omdat het verhaal raakt aan wezenlijke aspecten van een mensenleven: zorg, liefde, gevangenschap, eenzaamheid", schreef De Correspondent over de korte documentaire. Lees verder.

/1548.jpg
Emmie Kollau / vrijdag 11 september 2015

Radio 1 / Documentaire radio 1

Genomineerd voor de Prix Europa 2015!

De Fotograaf, de Havenzanger en de vrouw die niet gekend wil worden

 

Peter van Beek zoekt al vijfentwintig jaar zijn biologische moeder. Hij weet wie ze is en waar ze woont, maar heeft haar nooit gesproken. Soms rijdt hij langs haar huis en gluurt over de schutting. In het dagelijks leven is hij fotograaf.

Genomineerd voor de Prix Europa 2015 in Berlijn!

Emmie Kollau / zondag 22 maart 2015 / Iron Curtain Project

TV - Video / Korte documetaire

De eerste woorden die ik leerde waren: 'Dat doen we hier zo niet'.

 

Dumitru Tudor ontvluchtte met zijn gezin Roemenië na de val van Ceausescu. Zijn dochter Ioana was negen jaar oud. Zijn verhaal werd onbedoeld ook háár verhaal. Bekijk de korte documentaire van Emmie hier.

/1131.jpg
Emmie Kollau / vrijdag 9 mei 2014 / VPRO - Radio 1 - Nooit Meer Slapen

Radio 1 / Je bent wat je eet

Collectieve Voedselverwarring

Soms lijkt het wel of de ene helft van Nederland afstevent op obesitas, terwijl de andere helft alleen nog maar groene smoothies en tarwegrassapjes drinkt. Wat is er met ons aan de hand? Lijden we aan collectieve voedselverwarring?

/1295.jpg
Emmie Kollau / donderdag 24 april 2014

Radio 1 / Geschiedenis van een verwoest schilderij

"Rood, heel rood"

In de ochtend van 21 maart 1986 sneed Gerard Jan van Bladeren in Het Stedelijk Museum met een stanleymes het schilderij Who’s Afraid of Red, Yellow and Blue van Barnett Newman aan flarden. Die daad in combinatie met de controversiële restauratie daarna maakten het doek nog beroemder dan het al was. 

 

Emmie Kollau / vrijdag 4 april 2014

Radio 1 / VPRO Nooit Meer Slapen

Opgroeien met Nirvana

Vraag iemand die opgroeide in de vroege jaren negentig naar de zelfmoord van de zanger van Nirvana en hij komt met een verhaal. Hoe het album 'Nevermind' en de dood van Kurt Cobain voor de 'coming to age' van een generatie zorgde. Zaterdag is het twintig jaar geleden dat hij overleed. Emmie Kollau ging voor VPRO radio op zoek naar persoonlijke verhalen over ´de stem van Generatie X'.

Van blote borsten en sociale media
Emmie Kollau / zondag 23 maart 2014

TV - Video / Movies that Matter

Van blote borsten en sociale media

Bijna naakt, met teksten over haar borsten geschilderd, strijdt Inna Shevchenko samen met actiegroep Femen voor democratie en vrijheid. Ala'a Basatneh lijkt met haar hoofddoek haar tegenpool. Vanuit haar slaapkamer in Chicago helpt ze activisten in  Syrië. Inna en Ala'a gebruiken totaal verschillende methodes, maar lijken toch op elkaar.

Jungle by Night - Kiwi (On the Roof)
Emmie Kollau / vrijdag 7 juni 2013

TV - Video / clip

Jungle by Night - Kiwi (On the Roof)

Videoclip voor de populaire Amsterdamse band 'Jungle By Night', geschoten op een mooie zonnige dag op het dak van restaurant Baut in Amsterdam.

 

/1148.jpg
Emmie Kollau / zondag 21 april 2013

Radio 1 / Documentaire

Jeugdzondes

Je bent jong en je doet wel eens iets stoms, uit onbezonnenheid, kwaadheid of voor de grap. Niets serieus in ieder geval, tot je opgepakt wordt door agenten met kogelvrije vesten. Wat gebeurt er dan? En hoe kan het dat minderjarigen in Nederland zo lang in voorarrest kunnen zitten, zonder dat de rechter daaraan te pas komt. ‘Jeugdzondes’ is een radiodocumentaire van Emmie Kollau over hoe kleine zondes grote gevolgens kunnen hebben, met o.a. Rickey G. de Hacker en Charlotte B, het bomtweetmeisje. 

So You Think You Can Dance in Iran
Emmie Kollau / woensdag 20 maart 2013

TV - Video / Movies that Matter

So You Think You Can Dance in Iran

Hoe dans je in een land waar je van god niet mag dansen? Mohammad Abbasi, Ehsan Hemat en Ali Moini maakten ondanks de censuur voorstellingen in Iran. In maart 2013 brachten ze in Nederland een oud stuk opnieuw op de planken. Nu zonder last van censuur. Of is die er altijd?

Emmie Kollau / zaterdag 3 september 2011

Radio 1 / HollandDoc

Op zijn Pools

Geld of de liefde? Het lijkt een makkelijke keuze, maar voor honderdduizenden Polen vormt die vraag een dagelijks dilemma. Elke dag laten vele Polen hun geliefde en gezin achter om in West-Europa geld te gaan verdienen.