Artikelen in 'Iron Curtain Project' - X
/4011.jpg
Bureau Boven / vrijdag 13 april 2018

Iron Curtain Project

Bureau Boven Multimediaal

In 2014, precies 25 jaar na de Val van de Berlijnse Muur, startten we in samenwerking met Uitgeverij Autres Directions het Iron Curtain Project. Het is een multimediaal project met online verhalen en 'offline' evenementen door heel Europa. Het is een zoektocht naar de staat van het Europa van vandaag, waarbij we onderzoeken hoe het voormalige IJzeren Gordijn nog steeds een rol speelt in het dagelijks leven van (Oost-) Europeanen en proberen we uit te vinden waarom het optimisme van 1989 helemaal verdampt is.

 

Vind hier een selectie van de verhalen en evenementen van het IRON CURTAIN PROJECT, maar volg ons vooral via www.ironcurtainproject.eu of via Facebook/ironcurtainproject

/3573.jpg
Bureau Boven / donderdag 8 december 2016

Iron Curtain Project / Rondreizend Pop-up Museum

I'M SO ANGRY I MADE A SIGN

On the road again! Het Iron Curtain Project toert met een reizende en groeiende tentoonstelling over protest in Europa. Waar protesteerden we de afgelopen 60 jaar vóór en waarom zijn we nu vooral zo tégen?

 

/3432.jpg
Bureau Boven / woensdag 3 augustus 2016 / Fosfor

Iron Curtain Project / multimediale longread

De terugkeer van het prikkeldraad

Het Iron Curtain Project bracht ons naar Hongarije, waar we uitzochten  hoe het toch kan dat het land dat een generatie geleden als eerste het IJzeren Gordijn afbrak, zich nu als eerste afsluit met een hek. 

We maakten een een multimediale longread over twee mannen aan de grenslinie, die zich plots in het brandpunt van de geschiedenis bevinden. Een verhaal in tekst en film over de oude en nieuwe hekken in Europa – en het prikkeldraad in ons hoofd.

Emmie Kollau / woensdag 30 maart 2016 / Radio 1

Iron Curtain Project

Interview met Emmie over Iron Curtain Project

Bas van Werven (AVRO TROS) interviewt Emmie in RadioEenVandaag over het Iron Curtain Project en ons ToldUntold avontuur in Tsjechie. Met kippenvelmoment! Luister hier.

/3277.jpg
Bureau Boven / dinsdag 29 maart 2016 / One World Film Festival Praag

Iron Curtain Project / Een avond over geheimen in Praag

Told Untold

Deze maand organiseerde het Iron Curtain Project weer een evenement op locatie. Dit keer waren we in Praag tijdens het One World Film Festival. Via oproepen op de nationale Tsjechische radio vroegen we de afgelopen maanden mensen hun geheimen over het communistisch tijdperk met ons te delen. Tijdens ons evenement ToldUntold presenteerden we het publiek een avond vol bijzondere verhalen.

/2525.jpg
Bureau Boven / maandag 1 juni 2015

Iron Curtain Project / Museum

Iron Curtain Project Pop-up

De bergschoenen van vader, een oude vijzel, een elektrisch weerstandje - het lijken doodnormale voorwerpen, maar ze vertellen verhalen over angst en hoop, geschiedenis en heden. Het pop-up museum van het Iron Curtain Project stelt deze voorwerpen tentoon, en vertelt de verhalen in tekst en audiofragmenten.