Bureau Boven

Iron Curtain Project / Museum

Iron Curtain Project Pop-up

De bergschoenen van vader, een oude vijzel, een elektrisch weerstandje - het lijken doodnormale voorwerpen, maar ze vertellen verhalen over angst en hoop, geschiedenis en heden. Het pop-up museum van het Iron Curtain Project stelt deze voorwerpen tentoon, en vertelt de verhalen in tekst en audiofragmenten.

 

In de jaren ‘60, ‘70 en '80 vluchtten honderdduizenden Oost-Europeanen om politieke redenen naar de andere kant van het IJzeren Gordijn. Met het neerhalen van de muur werd een nieuw tijdperk ingeluid: welvaart werd beloofd, en democratie. Tegenwoordig verlaten Oost-Europeanen niet als politieke vluchteling, maar als arbeidsmigrant hun land. Wat is er veranderd, wat is gelijk gebleven? En hoe werden beide groepen in Nederland ontvangen?

 

Op zaterdag 20 juni -de Dag van de Vluchteling- is de feestelijke opening van het pop-up museum in Podium Mozaïek in Amsterdam-West, met live interviews met de vluchtelingen en migranten over het verhaal achter hun voorwerp.

 

Daarna staat het pop-up museum twee dagen op het zomerfestival Westwaarts in het Erasmuspark in Amsterdam-West, met veel goede muziek! (o.m. New Cool Collective, CaboCubaJazz en Wouter Hamel).
Zondag 28 juni 15.00 uur tot 19.00 uur
Zondag 5 juli 15.00 uur tot 19.00 uur

 

www.podiummozaiek.nl/programma/westwaarts

www.ironcurtainproject.eu