Bureau Boven
woensdag 1 april 2015 / / 2040 Lauren verster Oorlog Radio Noord Talkshow

Overigen / Talkshow Radio Noord

Oorlog en vrede in 2040

Je kunt de krant niet openslaan, of daar heb je het al: IS rukt op, Poetin verovert land. 'De wereld staat in brand.' Zouden we daar in de toekomst niet eens mee stoppen? Voeren we over 25 jaar nog steeds oorlog? En zo ja: welke methoden gebruiken we? Gaan we nog vechten, of laten we dat aan onbewapende vliegtuigjes over? En op welke manieren proberen we de vrede te bewaren?

 

Met onder meer:

- Militair historicus Christ Klep blikt vooruit: wie vecht tegen wie in 2040? De machtsbalansen in de wereld zijn namelijk aan het veranderen. Worden we in 2040 overheerst door de Russen, door islamitische strijders of misschien wel door een onverwachte derde?

 

- In videogames als Call of Duty spelen we nu al de oorlog van de toekomst: gameontwikkelaars baseren hun virtuele wapentuig op defensieonderzoek en echte prototypes. Game-ontwikkelaar en gamer Koen Bollen geeft ons een rondleiding door het slagveld

 

- Frans Osinga komt ons alle ins en outs vertellen over oorlogsvoering met drones. Met de onbemande vliegtuigjes kunnen we in de toekomst steeds preciezer bommen gooien - maar het wordt ook steeds 'makkelijker'. Wat zijn de gevolgen? Osinga is hoogleraar moderne oorlogsvoering en voormalig F-16 piloot.

 

- Een vredesactivist en een doemdenker 'battelen' met woorden. 'Vrede zal overwinnen' versus 'oorlog zit nu eenmaal in de mens'.

 

RADIO NOORD: Oorlog en vrede in 2040 12 april 2015, 20 uur in de IJzaal van de Tolhuistuin (ingang: IJpromenade 2), kaarten: 7,50 euro, te reserveren via www.tolhuistuin.nl