Artikelen in 'Radio 1' - X
/4013.jpg
Bureau Boven / vrijdag 13 april 2018

Radio 1

Bureau Boven maakt radio

Met Bureau Boven werken we veel voor NPO Radio 1, bijvoorbeeld als redacteuren en verslaggevers voor VPRO en HUMAN. Ook maken we met enige regelmaat radiodocumentaires. 

/3626.jpg
Mira Zeehandelaar / vrijdag 27 januari 2017

Radio 1 / Documentaire Radio 1

Een groot liefdesverhaal

De Liefde is het beste, sappigste, gevoeligste, verdrietigste onderwerp ooit om over te vertellen. De liefde is universeel aanwezig; iedereen laat zich er door leiden. In Een Groot Liefdesverhaal vertellen bijna 30 Nederlanders van jong tot oud over hun liefdesleven. Mira deed de interviews.

Emmie Kollau / zondag 8 mei 2016 / VPRO

Radio 1 / Radiodocumentaire

Interview met Nobelprijswinnaar Svetlana Alexijevits

Wie Rusland en de Russen wil begrijpen, doet er goed aan de boeken te lezen van Svetlana Alexijevitsj. Gewapend met een cassetterecorder zoekt ze al decennia de waarheid in een land waar de machthebbers er alles aan doen die te verbergen. Vorig jaar won ze de Nobelprijs voor de literatuur. Emmie Kollau ontmoette haar onlangs, sprak haar over haar zoektocht naar de waarheid en maakte daar de korte documentaire 'Een nachtmerrie van nuance' over.

Emmie Kollau / dinsdag 1 maart 2016

Radio 1 / Toendra

'Radiogefluister dat onder je huid kruipt'

Voor Toendra op Radio 1 maakte Emmie 'Conan, the Barbarian' over draaideurcrimineel Nick.  "Binnen een paar minuten krijgt het verhaal vleugels, en raak je ontroerd omdat het verhaal raakt aan wezenlijke aspecten van een mensenleven: zorg, liefde, gevangenschap, eenzaamheid", schreef De Correspondent over de korte documentaire. Lees verder.

/3245.jpg
Mira Zeehandelaar / zondag 28 februari 2016

Radio 1 / VPRO

VPRO's Woord

Sinds 1 januari 2016 is Mira vaste redacteur & samensteller bij het VPRO radioprogramma Woord. Samen met de redactie luistert ze naar goede verhalende radio van alle tijden, en selecteert de mooiste verhalen voor het online platform woord.nl, de uitzending (Radio 1, vrijdagnacht 02.00-07.00 uur) en de podcasts.

 

 

/1548.jpg
Emmie Kollau / vrijdag 11 september 2015

Radio 1 / Documentaire radio 1

Genomineerd voor de Prix Europa 2015!

De Fotograaf, de Havenzanger en de vrouw die niet gekend wil worden

 

Peter van Beek zoekt al vijfentwintig jaar zijn biologische moeder. Hij weet wie ze is en waar ze woont, maar heeft haar nooit gesproken. Soms rijdt hij langs haar huis en gluurt over de schutting. In het dagelijks leven is hij fotograaf.

Genomineerd voor de Prix Europa 2015 in Berlijn!

/1131.jpg
Emmie Kollau / vrijdag 9 mei 2014 / VPRO - Radio 1 - Nooit Meer Slapen

Radio 1 / Je bent wat je eet

Collectieve Voedselverwarring

Soms lijkt het wel of de ene helft van Nederland afstevent op obesitas, terwijl de andere helft alleen nog maar groene smoothies en tarwegrassapjes drinkt. Wat is er met ons aan de hand? Lijden we aan collectieve voedselverwarring?

/1295.jpg
Emmie Kollau / donderdag 24 april 2014

Radio 1 / Geschiedenis van een verwoest schilderij

"Rood, heel rood"

In de ochtend van 21 maart 1986 sneed Gerard Jan van Bladeren in Het Stedelijk Museum met een stanleymes het schilderij Who’s Afraid of Red, Yellow and Blue van Barnett Newman aan flarden. Die daad in combinatie met de controversiële restauratie daarna maakten het doek nog beroemder dan het al was. 

 

Emmie Kollau / vrijdag 4 april 2014

Radio 1 / VPRO Nooit Meer Slapen

Opgroeien met Nirvana

Vraag iemand die opgroeide in de vroege jaren negentig naar de zelfmoord van de zanger van Nirvana en hij komt met een verhaal. Hoe het album 'Nevermind' en de dood van Kurt Cobain voor de 'coming to age' van een generatie zorgde. Zaterdag is het twintig jaar geleden dat hij overleed. Emmie Kollau ging voor VPRO radio op zoek naar persoonlijke verhalen over ´de stem van Generatie X'.

/1202.jpg
Mira Zeehandelaar / maandag 11 november 2013 / NTR

Radio 1 / NTR Interview WesterborkLuisterpad

Op een platte boerenkar

Henk Eleveld bracht met zijn boerenkar Joden van het station in Hooghalen naar Kamp Westerbork, hij 'wist niet beter'. Maar toen een Joodse vrouw van zijn kar sprong en in de bosjes beviel van een baby, vond hij de situatie wel heel eigenaardig worden.

/1195.jpg
Bureau Boven / maandag 30 september 2013 / NTR

Radio 1 / ooggetuigenverhalen Jodenvervolging

WesterborkLuisterpad

Het WesterborkLuisterpad bestaat uit zestig audioverhalen die online, op de radio en via een app langs de wandelroute te beluisteren zijn. Het zijn persoonlijke herinneringen van mensen aan de Jodenvervolging.

/1155.jpg
Adinda Akkermans / zondag 26 mei 2013 / IKON-Radio 5

Radio 1 / Interview

OBA Live

In het radioprogramma OBA Live iedere donderdag een gast over zijn of haar toekomstvisie. Kijk hier afleveringen terug en vind informatie over de eerstvolgende uitzending.

/1148.jpg
Emmie Kollau / zondag 21 april 2013

Radio 1 / Documentaire

Jeugdzondes

Je bent jong en je doet wel eens iets stoms, uit onbezonnenheid, kwaadheid of voor de grap. Niets serieus in ieder geval, tot je opgepakt wordt door agenten met kogelvrije vesten. Wat gebeurt er dan? En hoe kan het dat minderjarigen in Nederland zo lang in voorarrest kunnen zitten, zonder dat de rechter daaraan te pas komt. ‘Jeugdzondes’ is een radiodocumentaire van Emmie Kollau over hoe kleine zondes grote gevolgens kunnen hebben, met o.a. Rickey G. de Hacker en Charlotte B, het bomtweetmeisje. 

/1156.jpg
Bureau Boven / zaterdag 26 mei 2012 / Holland Doc- Radio 1

Radio 1 / Korte documentaire

Doctors in de boksring

Overdag arts of advocaat, ‘s avonds in de boksring. Boksen wordt steeds meer een sport van hoogopgeleide geslaagde mannen. Ze trainen wel maar vechten niet, want je kunt natuurlijk niet met een blauw oog op je werk verschijnen. Wat blijft er dan over van de sport? Luister hier deze korte radiodocumentaire van Emmie en Adinda voor de Radio 1 Sportzomer.

Emmie Kollau / zaterdag 3 september 2011

Radio 1 / HollandDoc

Op zijn Pools

Geld of de liefde? Het lijkt een makkelijke keuze, maar voor honderdduizenden Polen vormt die vraag een dagelijks dilemma. Elke dag laten vele Polen hun geliefde en gezin achter om in West-Europa geld te gaan verdienen.